Dalekohledy Omegon Talron HD - NOVINKA

Dnes jsme testovali dva nové dalekohledy Talron v rozměrech 8x42 a 10x42 s HD optikou od firmy Omegon.

Jednoznačně skvělé dalekohledy v této cenové kategorii. Dávají velmi čistý obraz s rozlišením jemných detailů.

Široké zorné pole s ostrým obrazem a minimální okrajovou vadou. Přesné a jemné ostření. Skvělý ergonomický tvar. Tělo s otevřeným středem se velmi pohodlně drží. Vodotěsnost a plnění inertním plynem. Pečlivé zpracování detailů.

Stříbrné detaliy na ostření a dioptrické korekci mají zdrsnělý, rýhovaný povrch, takže nemají rušivé odlesky a výhodou je, že dalekohled najdete i v hustém podrostu nebo vysoké trávě.

Jeden "nedostatek" jsou široké okraje očnic - nicméně, pokud necháte očnice zasunuté nebo je povytáhnete na první záskok a dalekohled mírně opřete o oční jamku, získáte skutečně až dechberoucí čistý a jasný obraz širokého zorného pole. Dalekohledem je velmi dobře vidět i s brýlemi - prostě necháte očnice stále zasunuté. U těchto dalekohledů by ani nemusely být očnice vysunovací - ideálně by mohly být pryžové a vykrojené, ale to by zase nebylo možné pozorovat s brýlemi.

Obraz má výborný kontrast a věrné podání barev. Přesná dioptrická korekce umožní doostření obrazu podle očí pozorovatele.

Součástí je jednoduchá, ale pevná a praktická brašna a spojená krytka okulárů a sklápěcí kryky objektivu.

Dalekohled se velmi dobře drží při pozorování i při přenášení. Otevřený středový můstek je velmi praktický.

Dalekohled nemá apochromatickou optiku, takže je znát mírná barevná vada na kontrastním přechodu, ale je velmi malá. Zkoušeli jsem hodně kontrastní přechod a barevné proužky na hranách jsou pouze o něco širší než u ED optiky.

Obraz je skutečně HD (High Definition) s rozlišením jemných detailů a je srovnatelný s ED dalekohledy v ceně kolem 8000,-Kč.

Dalekohledy můžeme vřele doporučit.  Talron 8x42 HD a Talron 10x42 HD